top of page

Group

Public·8 members

Alexander Gray
Alexander Gray

Petnaestogodišnji kapetan - Pustolovine mladog mornara u Africi


Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano: Žil Vernov roman o mladom junaku




Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano je jedan od najpoznatijih romana francuskog pisca Žila Verna, koji je objavljen 1878. godine. Roman pripada serijalu Neobična putovanja, u kojem Vern opisuje fantastične avanture svojih likova po različitim dijelovima svijeta. U ovom romanu, glavni lik je petnaestogodišnji Dik Sand, koji postaje kapetan broda Pilgrim nakon što sva posada pogine u lovu na kita. On mora prevesti brod i njegove putnike do Južne Amerike, ali se nađe u opasnoj situaciji kada ga zli trgovac robljem Negoro namjerno odvede do Afrike.




Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano



Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano: Sadržaj romana




Radnja romana Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano se može podijeliti u tri glavna dijela:


  • Prvi dio: Dik Sand postaje kapetan - U ovom dijelu se opisuje kako je Dik Sand, koji je bio mornarski pripravnik na brodu Pilgrim, preuzeo zapovjedništvo nad brodom nakon što je cijela posada poginula u lovu na kita. Na brodu su ostali samo gospođa Veldon, supruga vlasnika broda, njezin sin Džek, njezin rođak Benedikt, koji je entomolog, dadilja Nan i kuhar Negoro. Također su spašeni pet crnaca s olupine broda na otvorenom moru, koji su bili bivši robovi.



  • Drugi dio: Dik Sand i njegovi suputnici dolaze do Afrike - U ovom dijelu se opisuje kako je Negoro, koji je zapravo zločinac i suradnik trgovca robljem Alveza, skrenuo brod sa kursa i doveo ga do obale Afrike, misleći da će tako zarobiti putnike i prodati ih kao robove. Međutim, Dik Sand i gospođa Veldon su shvatili da su prevareni i pokušali su pobjeći od Negora. Na obali su upoznali Harisa, koji se predstavio kao prijatelj i vodič, ali je zapravo bio još jedan agent Alveza.



  • Treći dio: Dik Sand i njegovi suputnici se bore za slobodu - U ovom dijelu se opisuje kako su Dik Sand i gospođa Veldon uspjeli pobjeći od Harisa i Negora uz pomoć Herkula, najjačeg od pet crnaca koji su bili spašeni s olupine broda. Oni su potom bili zarobljeni od strane Alveza i njegovih ljudi, koji su ih htjeli prodati kao robove ili tražiti otkupninu za njih. Međutim, uz pomoć Herkula i psa Dinga, koji je bio vlasništvo Samuela Vernona, jednog od istraživača Afrike koji je bio ubijen od strane Negora, oni su uspjeli osloboditi sebe i svoje prijatelje te se vratiti u Sjedinjene Države.



Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano: Tema i poruka romana




Tema romana Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano je borba za slobodu protiv ropstva i nepravde. Roman osuđuje zločine trgovine robljem koja je bila raširena u Africi u 19. stoljeću te ističe vrijednost ljudskog dostojanstva i solidarnosti među ljudima različitih rasa i kultura.


Poruka romana Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano je da hrabrost, pamet, vjernost i prijateljstvo mogu prevladati sve prepreke i opasnosti te da svaki čovjek ima pravo na slobodu i sreću.


Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano: Stil i jezik romana




Stil i jezik romana Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano su jednostavni i pristupačni, ali i bogati opisima i detaljima. Vern je koristio mnogo stručnih izraza iz područja pomorstva, geografije, zoologije i botanike, kako bi što vjerodostojnije prikazao svoje likove i njihove doživljaje. Također je koristio mnogo dijaloga i unutarnjih monologa, kako bi pokazao karaktere i osjećaje svojih likova. Vern je također ubacio neke elemente humora i ironije, posebno u liku rođaka Benedikta, koji je bio opsednut kukcima i koji je često iznosio neobične teorije i komentare.


Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano: Značaj i utjecaj romana




Značaj i utjecaj romana Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano su veliki, jer je roman bio jedan od prvih koji je prikazao Afriku kao kontinent pun tajni, ljepota i opasnosti, ali i kao mjesto gdje se vodi borba za slobodu protiv ropstva. Roman je također bio inspiracija za mnoge druge pisce i umjetnike, koji su se bavili temom Afrike i pustolovine. Roman je također imao utjecaj na popularnu kulturu, jer je bio adaptiran u nekoliko filmova, stripova i crtića.


Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano: Analiza i ocjena romana




Analiza i ocjena romana Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano se mogu temeljiti na nekoliko kriterija, kao što su struktura, likovi, tema, poruka, stil i jezik. Roman je dobro strukturiran i ima jasan zaplet, koji se sastoji od tri glavna dijela: prvi dio opisuje kako Dik Sand postaje kapetan broda Pilgrim, drugi dio opisuje kako on i njegovi suputnici dolaze do Afrike i upadaju u zamku trgovaca robljem, a treći dio opisuje kako se oni bore za slobodu i povratak kući. Likovi su dobro razvijeni i imaju svoje osobine i motive. Glavni lik je Dik Sand, koji je hrabar, pametan, odgovoran i vjeran mladić, koji se suočava s brojnim izazovima i opasnostima. On je simbol mladosti, nade i pravde. Ostali likovi su također zanimljivi i raznovrsni, kao što su gospođa Veldon, koja je hrabra i brižna majka i supruga, Herkul, koji je snažan i odan crnac koji pomaže Diku Sandu, Negoro, koji je zao i lukav zločinac koji radi za trgovce robljem, Haris, koji je lažljivac i izdajnik koji se pretvara da je prijatelj brodolomcima, Benedikt, koji je smiješan i ekscentričan entomolog koji je opsjednut kukcima, i Dingo, koji je vjeran pas koji pripada Samjuelu Vernu. Tema romana je borba za slobodu protiv ropstva i nepravde. Roman osuđuje zločine trgovine robljem koja je bila raširena u Africi u 19. stoljeću te ističe vrijednost ljudskog dostojanstva i solidarnosti među ljudima različitih rasa i kultura. Poruka romana je da hrabrost, pamet, vjernost i prijateljstvo mogu prevladati sve prepreke i opasnosti te da svaki čovjek ima pravo na slobodu i sreću. Stil i jezik romana su jednostavni i pristupačni, ali i bogati opisima i detaljima. Vern je koristio mnogo stručnih izraza iz područja pomorstva, geografije, zoologije i botanike, kako bi što vjerodostojnije prikazao svoje likove i njihove doživljaje. Također je koristio mnogo dijaloga i unutarnjih monologa, kako bi pokazao karaktere i osjećaje svojih likova. Vern je također ubacio neke elemente humora i ironije, posebno u liku rođaka Benedikta.


Ocjena romana Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano može biti vrlo visoka, jer je roman jedan od najboljih primjera pustolovne književnosti 19. stoljeća. Roman je zanimljiv, napet, poučan i inspirativan. Roman privlači čitatelje svih uzrasta i interesa te ih potiče na maštu i razmišljanje o važnim temama kao što su sloboda, pravda, ljudskost i prijateljstvo.


Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano: Usporedba s drugim djelima Žila Verna




Usporedba s drugim djelima Žila Verna pokazuje da je roman Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano jedan od njegovih najuspješnijih i najpopularnijih romana iz serijala Neobična putovanja. Roman ima mnogo sličnosti s drugim Vernovim romanima, kao što su Djeca kapetana Granta, Tajanstveni otok, Matijaš Sandorf i drugi. Svi ti romani imaju zajedničke elemente, kao što su pustolovina, znanost, geografija, povijest, kultura i društvo. Svi ti romani također prikazuju glavne likove koji se suočavaju s raznim izazovima i opasnostima na svojim putovanjima po različitim dijelovima svijeta. Svi ti romani također imaju poruku o ljudskim vrijednostima, kao što su hrabrost, pamet, vjernost, prijateljstvo, solidarnost i humanost.


Međutim, roman Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano se i razlikuje od nekih drugih Vernovih romana po nekim aspektima. Prvo, roman je jedan od rijetkih koji se bavi temom Afrike i ropstva. Vern je u ovom romanu pokazao svoje znanje i interes za afrički kontinent i njegovu povijest, kulturu i prirodu. Vern je također pokazao svoje protivljenje trgovini robljem i njegovu osudu zločina koje su počinili trgovci robljem i kolonijalisti nad afričkim narodima. Drugo, roman je jedan od rijetkih koji ima glavnog lika koji je vrlo mlad i neiskusan. Dik Sand je petnaestogodišnji dječak koji mora preuzeti ulogu kapetana broda i vođe grupe brodolomaca. On mora dokazati svoju zrelost, sposobnost i hrabrost u teškim situacijama. On je simbol mladosti koja se bori za pravedniji i bolji svijet.


Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano: Zaključak




Zaključak je da je roman Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano jedno od remek-djela pustolovne književnosti 19. stoljeća. Roman je napisao Žil Vern, jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih pisaca znanstvene fantastike i pustolovine u povijesti književnosti. Roman je dio serijala Neobična putovanja, koji obuhvaća 62 romana o raznim putovanjima po svijetu i svemiru. Roman prati događaje petnaestogodišnjeg Dika Sanda, koji postaje kapetan broda Pilgrim nakon što cjelokupna posada nastrada u lovu na kita. On pokušava dovesti brod do Južne Amerike, ali ga brodski kuhar Negoro prevari i skrene brod na zapadne obale Afrike, gdje on i njegovi suputnici upadnu u zamku trgovaca robljem. Oni se bore za slobodu i povratak kući uz pomoć vjernog psa Dinga i snažnog crnca Herkula. Roman je zanimljiv, napet, poučan i inspirativan. Roman privlači čitatelje svih uzrasta i interesa te ih potiče na maštu i razmišljanje o važnim temama kao što su sloboda, pravda, ljudskost i prijateljstvo.


Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano: Zanimljivosti i utjecaj romana




Zanimljivosti i utjecaj romana Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano se mogu vidjeti u nekoliko aspekata, kao što su povijesni, kulturni, književni i filmski. Roman je nastao u vrijeme kada je Afrika bila predmetom velikog interesa i istraživanja od strane europskih zemalja, koje su željele kolonizirati i iskoristiti njezine prirodne i ljudske resurse. Vern je u romanu koristio mnoge stvarne podatke i informacije o afričkoj geografiji, povijesti, kulturi i prirodi, koje je pronašao u raznim izvorima, kao što su putopisi, novine, časopisi i knjige. Vern je također u romanu dao svoje mišljenje o trgovini robljem i kolonijalizmu, koje je bilo kritično i osuđujuće. Roman je imao veliki utjecaj na čitatelje i pisce diljem svijeta. Roman je bio jedan od prvih koji je prikazao Afriku kao mjesto pustolovine, opasnosti i borbe za slobodu. Roman je također bio jedan od prvih koji je imao glavnog lika koji je bio vrlo mlad i neiskusan, ali hrabar i sposoban. Roman je također bio jedan od prvih koji je imao likove različitih rasa i kultura koji su surađivali i pomagali jedni drugima. Roman je inspirirao mnoge druge pisce koji su pisali o Africi i pustolovinama, kao što su Henry Rider Haggard, Rudyard Kipling, Joseph Conrad i drugi. Roman je također bio adaptiran u nekoliko filmova i serija, kao što su Petnaestogodišnji kapetan (1914.), Petnaestogodišnji kapetan (1974.), Dik Sand: A Captain at Fifteen (1978.) i drugi.


Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano: Preporuka za čitanje




Preporuka za čitanje romana Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano je da je roman vrijedan čitanja za sve ljubitelje pustolovne književnosti. Roman je pogodan za čitatelje različitih uzrasta i interesa, jer nudi mnogo zanimljivih i poučnih sadržaja. Roman će zadovoljiti čitatelje koji vole napete i uzbudljive priče o putovanjima po moru i kopnu, o susretima s raznim životinjama i ljudima, o borbi protiv zločinaca i opasnosti. Roman će također zadovoljiti čitatelje koji vole naučne i fantastične elemente u književnosti, jer nudi mnogo informacija o pomorstvu, geografiji, zoologiji, botanici i drugim područjima znanja. Roman će također zadovoljiti čitatelje koji vole humanističke i moralne poruke u književnosti, jer nudi mnogo vrijednosti o hrabrosti, pameti, vjernosti, prijateljstvu, solidarnosti i humanosti. Roman će također zadovoljiti čitatelje koji vole upoznavati druge kulture i povijest svijeta, jer nudi mnogo podataka o Afriki i njezinim narodima. Roman će također zadovoljiti čitatelje koji vole humor i ironiju u književnosti, jer nudi mnogo smiješnih i ekscentričnih likova i situacija.


Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano: Zaključak




Zaključak je da je roman Lektira Petnaestogodisnji Kapetan Prepricano jedno od remek-djela pustolovne književnosti 19. stoljeća. Roman je napisao Žil Vern, jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih pisaca znanstvene fantastike i pustolovine u povijesti književnosti. Roman je dio serijala Neobična putovanja, koji obuhvaća 62 romana o raznim putovanjima po svijetu i svemiru. Roman prati događaje petnaestogodišnjeg Dika Sanda, koji postaje kapetan broda Pilgrim nakon što cjelokupna posada nastrada u lovu na kita. On pokušava dovesti brod do Južne Amerike, ali ga brodski kuhar Negoro prevari i skrene brod na zapadne obale Afrike, gdje on i njegovi suputnici upadnu u zamku trgovaca robljem. Oni se bore za slobodu i povratak kući uz pomoć vjernog psa Dinga i snažnog crnca Herkula. Roman je zanimljiv, napet, poučan i inspirativan. Roman privlači čitatelje svih uzrasta i interesa te ih potiče na maštu i razmišljanje o važnim temama kao što su sloboda, pravda, ljudskost i prijateljstvo. ca3e7ad8fd


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
Group Page: Groups_SingleGroup

7789997010

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2021 by Where Whisky Is At. Proudly created with Wix.com

bottom of page